Monday, 24. September 2018
 
   
 



Interiér půdního bytu zpracovaný Studiem Oooox nabízí osvěžující mix lehké a vzdušné atmosféry. Místy až sterilně bílý základ podle projektu doplňuje tmavé dřevo, které působí teple a zároveň prostor dělí do jednotlivých částí.




Schody vedou do pochozí galerie a hostinského pokoje s koupelnou. Jejich konzolové ukotvení působí při pohledu velmi vzdušně a dřevo z kouřového dubu jim zase dodává eleganci.




Otevřená šatna vytváří spojnici mezi vstupem a ložnicí. Uprostřed je zásuvková komoda, kam lze ukládat nejrůznější doplňky jako brýle nebo šperky.




Díky výrazné červené barvě je kuchyňský ostrůvek jasně dominantním prvkem celého prostoru. Sokl, na kterém spočívá, má přitom menší plochu, což opticky odlehčuje jeho hmotu. Závěsná digestoř je od firmy Elica a světla jsou značky Rendl.





Text

David Kalista

 

Foto

Martin Zeman



LEHKOST BYTÍ

Jednou z posledních realizací Studia Oooox se stala minimalistická půdní vestavba, která svým charakterem velkoryse odráží osobnost majitelky.
 


Podkroví vždycky mělo zvláštní a tajemně přitažlivou atmosféru – ať už tam proběhla první pusa, nebo tam člověk objevoval „poklady“ po prababičce. Půdní vestavba toto kouzlo dokáže posunout ještě dál. Ovšem rekonstrukce s takovým výsledkem vpravdě není snadná záležitost, což vám potvrdí každý, kdo se do něčeho takového pustil. Jedna věc je stavebně–technická část a druhá estetická, přesněji řečeno vjemová. V obou případech je třeba vsadit na správného koně, tedy architekta, který vymyslí řešení dispozice, správný prostup světla a jednotlivé detaily tak, aby místo získalo identický charakter.
V zásadě neexistuje půda, kterou by nešlo revitalizovat, a pokud se zvolí správná koncepce, má budoucí majitel téměř vyhráno. Příběh této půdní vestavby se odehrál v atraktivní lokalitě pražských Dejvic, kde pořád ještě v přízemních obchodech najdete uzenářství, zámečnictví nebo prádelnu a samozřejmě bezpočet kaváren. V centru jste za pár minut a do nedalekého lesoparku Stromovka to je také kousek. Právě tady vznikl byt navržený pro mladou slečnu s vytříbeným vkusem, který navrhli architektky z ateliéru Oooox. Tomu odpovídá i svěží nálada, která této realizaci vládne. „Chtěli jsme dosáhnout vzdušné, lehké a zároveň tak trochu holčičí atmosféry,“ říká architektka Radka Valová.
Výsledek působí tak, že když projdete vstupními dveřmi, okamžitě vás oslní množství světla, které do centrální haly vstupuje skrze velká střešní okna. Nejde nevnímat ten prostor, který se před vámi najednou otevře.  „Původní dispozici jsme se snažili v maximální možné míře zjednodušit a vyčistit tak, aby se celý prostor otevřel,“ tvrdí architektky o své koncepci. V celém bytě tak prakticky nenajdete tmavý kout.
Snad jedinou výjimku tvoří světle šedý kamenný obklad a dřevěná podlaha z kouřového dubu.  „Bílý základ jsme pro kontrast doplnili tmavým dřevem. Opticky to navíc rozděluje jednotlivé části vzniklé dispozice,“ říká architektka Valová. Staré dřevěné trámy pak byly natřeny bílou barvou, aby splynuly s prostředím. Dominantním prvkem obytné místnosti je konzolové schodiště, které budí dojem, jako by plulo vzduchem. Podle slov Radky Valové plní v prostoru důležitou funkci: „Nechtěli jsme, aby bylo už od vstupní části vidět do obytné zóny, takže jsme se schody rozhodli částečně skrýt za zděné zábradlí, které vytvořilo určitou clonu.“ Sezení a prostor k odpočinku zde nabízí bílá kožená sedačka, jež doplňuje lehátko v odpovídajícím designu. Krbová vložka zas prostřednictvím svého obkladu z přírodního kamene nabízí příjemnou vizuální změnu. Pravidlu bílé se ale nevyhnul rám TV obrazovky na stěně. Kolem krbu se pak dá projít do kuchyně s jídelnou. Samozřejmě bez nutnosti překonat jakýkoli práh, přesně jak praví moderní standard. Pokud nevoní něco dobrého od plotny, okamžitě vás zde zaujme kuchyňský ostrůvek – rudý rebel, který je zároveň jakousi kontrastní třešničkou na hodně dietním dortu. Kuchyně je jinak zařízena velmi prakticky a přehledně, což majitelce umožňuje udělat z vaření společenskou záležitost. Od jídelního stolu, ale i od kuchyňské linky lze proklouznout na terasu, nabízející prostor i pro večeři pod hvězdami s výhledem na okolní střechy.
Nalevo od vstupních dveří byla situována ložnice, které ovšem předchází prostorná šatna se zásuvkovou komodou uprostřed. S dispozicí koupelny a ložnice si architektky pohráli. Původně totiž byla koupelna příliš malá a bez přístupu světla, a naopak ložnice byla zbytečně velká, takže z ní v optimálním poměru bylo třeba ubrat. Výsledkem toho je velkorysá koupelna s denním světlem, velkou vanou, velkým umyvadlem a vstupem na balkon. Jako obkladový materiál byl na přání klientky použit světlý mramor, jehož nerostná struktura světlé stěny krásně oživuje. Do každé koupelny se architektky snažili dostat vestavnou skříň, aby se kosmetika a všechny možné krémy nemusely viditelně povalovat na polici nebo umyvadle. A protože mladé slečny nemají pro své šaty a vzácné střevíce nikdy dost místa, rozhodli se architektky do dispozice začlenit ještě jednu uzavíratelnou místnost vybavenou šatními skříněmi od stěny ke stěně. Ty byly, jako většina vestavných prvků, zhotoveny dle projektu na míru. Po schodech se pak dostáváme do horního patra, které je jasně vymezeno profilem střechy. Zatím nabízí útočiště se samostatnou koupelnou pro hosty, ale časem může posloužit jako dětský pokoj.
Ateliér Oooox tak dokázal projekt maximálně přizpůsobit současným, ale i budoucím potřebám mladé majitelky. Nabízí jí útočiště i moderní způsob života v městském stylu.