Wednesday, 14. November 2018
 
   
 



Vila Vetv idilické oblasti Zwolle v Nizozemsku je plně začleněna do okolní zeleně. Její koncepce je zdařilým dodatkem definice moderní architektury a překvapuje nápaditými detaily jako je neviditelné přízemí či výrazný přesah střechy spočívající na masivním sloupu.



Díky otevřené konstrukci a rafinované skladbě sloupů střecha domu působí i přes svůj objem velmi lehce. Architektům také velmi záleželo na kompozici tvarů a pohledových ploch, na tom, jak má být vše velké a v jakém poměru.



Interiér architekta Liong Lie jednotlivými prvky zapadá do celkového konceptu. Kuchyň je vyrobena na míru, digestoř je od ABK, kuchyňské spotřebiče jsou od značky Siemens.



I z jednoduše zařízené koupelny u ložnice rodičů je nádherný výhled do zeleně. Baterie jsou od firmy Vola.



Kryté stání pro auta vzniklo díky přesahu obytné části. Soudě dle zaparkovaných vozů si majitelé potrpí na britskou klasiku.

 

Text Tina Preschitz   Fotos Jack Coble

 

 

Nizozemská vila Veth od architekta Liong Lie se tvarem nesnaží splynout s okolím. Nedotčenou přírodu v sousedství si jen propůjčuje jako vysoce romantickou kulisu. Díky této koncepci a odvážnému řešení dům také krátce po svém dokončení obdržel prestižní ocenění za design.

 




Celý článek: H.O.M.i.E. 12/2012-1/2013

 


Vancouver City se perfektně hodí na pohlednice: panorama se skleněnými věžemi vytváří ohromující obraz centra. V popředí malé pláže a mořské zálivy, ve kterých se i v zimě na vlnách pohupují plachetnice, a přímo za skleněnými věžemi vše rámují zasněžené hory. Lesem pokrytá úpatí hor patří k nejoblíbenějším místům k bydlení ve Velkém Vancouveru (Greater Vancouver Regional District). To, co kýčovitě vypadá v brožurkách pro turisty, rozhodně není kýčovitou realitou. „Všichni tu jsou outdooroví fanouškové. Alespoň já neznám nikoho, kdo by jím nebyl,“ říká Ross Bonetti, a to tu žije celý svůj život. Už více než 19 let patří jeho designový obchod LivingSpace k exkluzivním místům, kde nakoupíte evropské luxusní značky jako jsou Minotti, Ligne Roset nebo MDF Italia. Jak vypadá jeho volný čas? „V zimě lyžujeme, v létě je na denním pořádku horské kolo, plachtění, túry a golf,“ odpovídá. Vztah k přírodě se projevuje i u jeho koníčků. Mezi ně patří i dům rodiny Bonettiů. Leží právě na svazích západního Vancouveru. Kdo si nedá pozor projede kolem něho bez povšimnutí, protože na první pohled na něm není nic mimořádného. „To bylo naším záměrem, respektive našich architektů. Dům měl vypadat nenápadně a nijak zvlášť na sebe neupozorňovat. Teprve když do něho vstoupíte, otevírá se do všech stran až k terase a bazénu,“ vysvětluje Bonetti. Pozemek na úpatí je porostlý vysokými stromy. „Bez těchto obrů bychom měli určitě krásný výhled na město, ale byly tu dřív než my a díky nim máme soukromí,“ dodává. A opravdu. Máte pocit, že jste v zemi nikoho, a rozhodně ne v dvoumiliónovém městě. Proto se ani nedivíme, že na jednom ze stromů je orlí hnízdo, a nepřekvapí nás ani povídání o medvědech, kteří občas proběhnou zahradou.
Pozemek si Bonettiovi koupili před třemi lety. Tenkrát bydleli v nedalekém domě, který pro ně a jejich tři děti začínal být malý a těsný. „Pravidelně jsem kolem toho pozemku běhal a sám sebe se ptal, komu může patřit“, vypráví Ross. „Moje žena jednoho dne četla v novinách inzerát, že se nedaleko nás prodává pozemek. Nelenili jsme a hned jsme se jeli podívat, a opravdu to byl on.“ Dalším krokem bylo zavolat našim přátelům, architektům Davidovi Batersbymu a Heather Howatové, kteří se okamžitě na pozemek přijeli podívat. „Známe oba už dlouho a bylo nám jasné, že když budeme jednou stavět, tak s nimi. Proto jsme chtěli slyšet jejich názor.“ Architekti byli polohou a starými stromy také nadšeni. Hned začali s plánováním. Důležité bylo, že se dům měl přizpůsobit prostředí a ne naopak. Především šlo o úpatí hor. Půdorys domu je ve tvaru písmene L, přičemž jen delší část je dvoupatrová. Dole je otevřená kuchyně, jídelna a obývák s přímým přístupem k bazénu. „Pro mě bylo důležité, aby bazén byl prakticky součástí domu a abychom nemuseli chodit daleko,“ vysvětluje sportovně založený Bonetti. V horním poschodí nad schodištěm a otevřenou galerií se nacházejí dětské pokoje, což má praktický význam. „Nejdříve jsem myslel, že budeme s dětmi komunikovat přes intercom, ale díky otevřené galerii to funguje i bez něj.“
V kratší části L jsou ložnice a soukromé pokoje rodičů s přímým přístupem k bazénu. Stavební materiály jako cedrové dřevo, hliník a beton propůjčily domu moderní styl, aniž by působily chladně. To bylo důležité především pro Melissu, která se doma cítí spíše v kultuře Maroka a Asie, což dokazují rudé mozaiky v předsíni a v obýváku nebo sochy Budhy. „Na tomto domě je krásné, že je dostatečně pohodlný, abychom si jako rodina užili bazénu nebo odpočívali v obýváku, a na druhé straně je dostatečně velký na pořádání párty a zahradních slavností, což děláme rádi a často,“ shrnuje Ross. Vypráví o svatbě s 200 hosty, kterou pořádali pro své přátele čtyři dny po nastěhování. Z větší části se odehrávala na zahradě, kde taky jinde?