Tuesday, 23. January 2018
 
   
 



Otevřenému prostoru obývací části vévodí bílá sedací souprava od Milano Beddings, krbová kamna jsou od firmy Luanco.



Kuchyňský kout v červené barvě stejně jako všechen vestavěný nábytek zhotovila firma HaT truhlářství, s. r. o., spotřebiče dodala firma Miele, na lince hrnce značky Iittala, vypínače od firmy JUNG.



Ložnice majitelů je jednoduchá a malá, přesto se i sem vešlo dostatek úložných protor. Od okna ke dveřím je vestavěná skříň na míru od firmy HaT truhářství, s. r. o., veškeré kování a kliky dodala firma MaT.



Zelené koupelně sluší vybavení firmy Laufen a baterie Hansgrohe. Za šedou stěnou u vany se ukrývá další úložný prostor.

 

KONCEPT BAREV

 

Podívejte se spolu s H.O.M.i.E. za bílou fasádu do světa kontrastu pohledového betonu a výrazných sytých barev, tak jak jej stvořili Stempel & Tesar architekti..

 

 

 

Pro architekta bude asi vždy lákavější pustit se do projektu, který již od začátku nenabízí úplně ideální podmínky, ale také výzvu a jistou dávku obtížnosti. V Letech u Dobřichovic bylo mantinelů víc než dost. Nejenže je pozemek, na kterém se dům stavěl, extrémně úzký (na šířku má pouhých 9 metrů), ale přitom dlouhý, navíc se nachází v záplavové oblasti řeky Berounky – proto nesměly být obytné místnosti umístěné v přízemí. „Architekt je jako skladatel. Napíše partituru a pak čeká, jak se s ní orchestr vypořádá. Je tu však jeden zásadní rozdíl. Onen orchestr – všichni, kteří na domě nějak participují – mají pouze jeden pokus," řekli nám architekti a dodali: „U tohoto domečku jsme měli opravdu štěstí.“ Pojďme tedy nahlédnout za bílé zdi zdánlivě jednoduché stavby...

Sotva vejdeme do vstupní haly prozářené žlutou barvou, je nám jasné, že tento dům je světem kontrastu – ruku v ruce zde jdou šedý pohledový beton a výrazné syté barvy, teplé masivní podlahy a chladné režné betonové tvárnice. Žlutě vymalovaná místnost slouží jako šatna a prostor s úložným místem, vestavěné skříně jsou umístěny na všech stěnách. Od země ke stropu sahající, 2,7 metrů vysoké, červeně zbarvené dveře, zhotovené taktéž truhlářskou firmou HaT (tato firma zhotovila veškerý nábytek na míru, včetně všech dveří, obkladu schodiště a kuchyně), nám dávají tušit, že tento dům nabídne ještě další barevná překvapení.

Vystoupáme-li červeně zabarvenou úzkou chodbou po masivních, dubových schodech do prvního patra, rozprostře se před námi výhled na řeku Berounku a její okolí. Okno přes celou šířku domu o rozměrech 4,5 x 2,7 metrů nám nabízí živý obraz, který mění svou podobu tak, jako se mění počasí a roční období. Tento výhled vlastně určoval finální podobu stavby. Je nám jasné, že zde zvítězil člověk nad přírodou. Architekti Stempel & Tesar dokázali prakticky nemožné – z původně negativně situovaného pozemku dokázali rozložením domu

a tímto úžasným výhledem dát celému projektu pozitivní závěr. Na jih obrácená obývací místnost je právě díky tomu příjemně prosvětlená. K ní přistavěná terasa a posuvný okenní systém pak spojují exteriér s interiérem. Terasu, ze které vede schodiště na zahradu, rodina využívá, jak jen to počasí dovolí.

Obývací část je přirozeně propojena s kuchyní shodnými prvky, jakými jsou pohledový beton na stropě, režné betonové tvárnice obvodových zdí a tmavá dřevěná podlaha. Nalevo od schodiště na nás čeká sytě červená, která patří i kuchyni. Říká se, že tato barva podporuje chuť k jídlu, a v téhle kuchyni se musí nejen vařit, ale i jíst s radostí. Dveří do spíže si na konci kuchyně ani nevšimnete. Místnost na potraviny je dalším z užitečných prvků tohoto dispozičně dobře řešeného domu.

Za dveřmi nalevo od schodiště se nachází klidová část domu. Samotné chodbě této časti dominuje olivově zelená barva. Koupelna, která se zde ještě spolu s ložnicí majitelů a dětským pokojem nachází, je laděna do limetkově zelené barvy. Zde si architekti pohráli s konceptem celé stavby – zatímco v celém domě jsou obvodové stěny z režných betonových tvárnic, vnitřní příčky jsou bílé a truhlářské prvky jsou v sytých barvách, zde jsou stěny natřené výraznou barvou a nábytek je z laminátu v dekoru betonu. Majitelka nadšeně říká: „Je to výborný povrch, není na něm vidět ani kapka." Jak dětský pokoj, tak hlavní ložnice jsou co se týče rozlohy nevelké místnosti, přesto však s dostatkem úložného místa. Pro tyto pokoje byla zvolena uklidňující modrá barva.

Teprve při odchodu pochopíme, proč tomuto domu tolik sluší bílá. Navenek strohý, dlouhý a úzký kvádr uvnitř ukrývá paletu barev a skvěle promyšlené dispoziční řešení. A večer, když se rozsvítí okna, nám i zvenčí jemně prozrazuje, že není nic jen černobílé.

www.stempel.cz

Text Michaela Dudášová