Wednesday, 14. November 2018
 
   
 

 

V kuchyni se zase vracíme k zavařeninám, a proto jsme pro vás připravili pár netradičních receptů. Domácí nakládání může být zábava pro vás a vaše přátele, zapojit se ale dají i děti.


Nakládaný ovčí sýr se šunkou serrano


 

 

Přísady:
500 g ovčího sýra
750 ml olivového nebo bodlákového oleje
4 větvičky tymiánu
2 větvičky máty
3 PL (polévkové lžíce) pestrých zrnek pepře
500 g na tenko nakrájené šunky Serrano

Příprava:

Ovčí sýr překrojíme na dva plátky hrubé jako prst a omotáme plátky šunky. Otrháme tymián a nahrubo nakrájíme spolu s mátou. Do čistých sklenic ukládáme vrstvy sýra omotaného šunkou, přidáme zrnka pepře a zalijeme takovým množstvím oleje, aby byl sýr úplně zakrytý. Chvíli počkáme, dokud se neuvolní všechen vzduch, pak sklenice řádně uzavřeme a necháme alespoň týden odstát na chladném tmavém místě.

Alternativa:
K ovčímu sýru se výborně hodí také červená cibule nakrájená na kolečka nebo několik plátků česneku. Místo tymiánu můžete použít šalvěj.

Hodí se k:
černému nebo bílému chlebu, grilované zelenině, ke všem druhům předkrmů a listovému salátu. Nebo necháme sýr dobře okapat od oleje a položíme ho na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů dozlatova. Servírujeme teplé.
 

 

 

 

Okurky v octu a červenou cibulí


 

Přísady:
1 ½ kg malých okurek
3 PL soli
4 červené cibule
1 l vinného octu
1 PL světlých a tmavých hořčičných semínek
4 větvičky saturejky
4 PL cukru

Příprava:

Okurky dobře vyčistíme a navrstvíme do mísy. V jednom litru studené vody rozpustíme sůl, nalijeme na okurky a necháme stát v nálevu 24 hodin. Mezitím očistíme cibule, překrojíme na poloviny a nakrájíme na jemné pásky. Okurky umyjeme a necháme okapat. Do čistých sklenic naplníme těsně vedle sebe okurky spolu se saturejkou, cibulí a hořčičnými semínkami. Vinný ocet s cukrem přivedeme do varu a nálev rovnoměrně nalijeme na okurky do sklenic. Sklenice okamžitě dobře uzavřeme a následně sterilizujeme.



Alternativa:

Okurky dostanou příchuť asijské kuchyně, přidáte-li čili a drobně nasekaný zázvor. K okurkám v octu se hodí také bobkový list, anýz, zrnka pepře nebo kopr.

Hodí se ke:
studené svačině, mletému masu, guláši.

Váza na květy „BF1“ od Lobmeyr. 

 

 

 

Marinované Mango s granátovými jablky


 

 

 

 

Přísady:
6 hvězdiček anýzu
4 granátová jablka
4 malé zelené stroužky čili
4 zralá manga
šťáva z 5 limetek
150 g hnědého cukru

Příprava:
Granátová jablka překrojíme a lžící odstraníme jádra, šťávu zachytíme a odložíme. Manga opatrně oloupeme, dužinu seřežeme podél pecky a nakrájíme na tenké plátky. Čili umyjeme a nakrájíme na malá kolečka. Mango, čili a jádra granátových jablíček navrstvíme do dobře vymytých sklenic. Vytlačíme limetky a necháme krátce projít varem spolu s cukrem, hvězdičkami anýzu a šťávou z granátových jablíček a ještě horké nalijeme na ovoce. Sklenice řádně uzavřeme a na krátký čas postavíme na hlavu, aby se vytvořilo vakuum. Nakonec sterilizujeme.



Alternativa:
Namísto manga můžete tento recept vyzkoušet s papayami nebo ananasem.

Hodí se k:
divočině, jehněčímu masu, kuřeti, ale také k sýru nebo šunce a chlebu.

Rexová sklenice, Vintage-Glas 

 

 

 

Bylinkový olej a la Provence


 

 

Přísady:
500 ml za studena lisovaného olivového
oleje Extra Vergine
4 větvičky krkošky
2 větvičky tymiánu
4 větvičky máty
2 hrsti jedlých květů 

Příprava:
Čerstvé bylinky umyjeme a osušíme. Pak vložíme bylinky a květy do vymyté, ale vysušené nádoby, naplníme olejem a vzduchotěsně uzavřeme. Olej odstavíme alespoň na 14 dní na chladné suché místo a občas zlehka přetřeseme. Pak buď přecedíme přes filtr na kávu případně přes velmi jemné sítko nebo necháme bylinky dále v oleji. Ty budou postupně chuť dále zintensivňovat. 

Alternativa:

Olej má mimořádně aromatickou chuť, přidáme-li do sklenice ještě několik oloupaných stroučků česneku nebo čili papriček. 

Hodí se k:
salátům, jehněcímu masu, bílému chlebu, rybám, na výrobu pesta. 

Dekanter „Amadeo“ od Riedla, 205 eur.

 

 

 


JAK NA TO?

 

Konzervování v octu
Ocet zabraňuje tvorbě baktérií, díky čemuž vydrží v něm naložené potraviny déle. Kvalita octu přitom hraje důležitou roli, protože ocet dodává také aroma. Ocet by měl obsahovat minimálně pět procent kyseliny octové, ale neměl by být příliš ostrý. Nejvhodnější je vinný a ovocný ocet. Používejte vždycky jen kvalitní ovoce a zeleninu. Na nakládání používejte výlučně glazované, skleněné nebo nerezové hrnce. Hrnce z hliníku nebo mědi nejsou vhodné, protože kyselina octová narušuje jejich povrch a obsah hrnců se pak stává škodlivým zdraví. Zelenina by měla být vždy úplně ponořená do nálevu, aby nezačala plesnivět nebo kvasit.

Konzervování v oleji
Konzervování v oleji je mimořádně jednoduché a nekomplikované. Nevyžaduje žádné speciální přístroje ani hrnce. Přísady se jednoduše zalijí kvalitním jedlým olejem (olivový, slunečnicový nebo saflórový olej). Olej přísady vzduchotěsně uzavře a brání růstu mikroorganizmů. V oleji se nejlépe  konzervují takzvané drobnolisté rostliny, jako například bazalka, šalvěj, rozmarýn, tymián nebo levandule. Éterické látky, které obsahují, přejdou do oleje. Kořeněný olej vydrží po otevření a při skladování na chladném a tmavém místě minimálně tři měsíce. Rovněž zelenina nebo sýr se výborně hodí na tento druh konzervování. Potraviny by měly zůstat přikryté vrstvou oleje širokou minimálně jako prst, jinak rizkujete plíseň. Nejlépe uděláte, když naplníte konzervované potraviny do tmavé láhve, nebo když sklenici obalíte hliníkovou fólií. Smysluplné je opatřit nádoby nápisem s datem výroby.

Konzervování v alkoholu

Alkohol koncentruje účinné látky a aroma bylinek, kořenů a ovoce. Na nakládání v lihovinách jsou vhodné četné druhy ovoce, ale navzdory tomu bychom měli věnovat pozornost tomu, aby lihovina chuťově harmonizovala s ovocem. Nepoužívejte levné lihoviny, jinak se může stát, že chutí budete zklamáni. Ovoce by mělo být bezvadné a dozrálé, což je zárukou dobrých aromatických vlastností. Naložené ovoce skladujte vždy na chladném a tmavém místě, aby ovoce nezměnilo barvu. Začne-li ovoce kvasit, dá se konzerva ještě zachránit tak, že směs ovoce a alkoholu ještě jednou provaříte a použijete jako „opilý kompot“.

Aby se nakládání povedlo

V módě jsou opět domácí nakládané potraviny v octu, oleji nebo alkoholu podle nových, ale i starých osvědčených receptů, kde se o slovo může klidně přihlásit také vlastní kreativita. Měli by jste ovšem znát několik triků, aby vás ve sklenici nečekalo žádné nemilé překvapení a nemuseli jste sáhnout po konzervě ze supermarketu.

Všeobecné informace
Všechny sklenice by měly být vzduchotěsně uzavřeny. Před plněním je důkladně vymyjte a naplňte vařící vodou. Po umytí nádoby na nakládání nesušte, ale nechte okapat na suché utěrce. Sklenice při plnění  postavte na vlhkou utěrku, aby nepraskly. Při plnění vám pomůže trychtýř se širokým spodním otvorem, předejdete tak rozlévání.

Aby déle vydržely
Potraviny naložené v octu nebo šťávě vydrží déle, když je po naplnění sterilizujete. Naplněné sklenice dejte sterilizovat ve vodní koupeli na 30 minut do trouby vyhřáté na 90 oC a následně nechte vychladit.

Ještě jeden tip na konec

Obsah menších sklenice se spotřebuje dříve, a tedy jsou šance, že se něco zkazí, menší. Kromě toho bude na vašem stolu pořád něco nového.